Curiozități despre PIZZA pentru pasionați

E un „deliciu” să afli curiozități despre pizza. De ce? Deoarece de-a lungul timpului, în jurul conceptului PIZZA, s-a creat un întreg univers: se fac glume despre pizza, se leagă relații la o pizza, se povestesc secrete la o pizza, se petrec unele dintre cele mai relaxante momente la o pizza… Prin urmare, am adunat la un loc mai multe lucruri pe care poate nu le știati despre acest preparat minune, care ne face viața mai frumoasă.

Curiozități despre pizza în date

 • Termenul „pizza” a fost pentru prima oară menționat în anul 997, într-un text latin, descoperit în sudul Italiei, la Gaeta, lângă Napoli.
 • Prima pizza congelată a fost lansată pe piață în anul 1962. Nu a fost un deliciu, deoarece se spune că avea gust de carton. Asta până când geniala Rose Totino s-a ocupat de subiect. Chiar și așa, noi considerăm că o pizza congelată nu poate niciodata egala o pizza proaspătă.

Curiozități despre pizza în cifre

Curiozitati despre pizza in cifre_Pizza Prima Sibiu
 • Recordul mondial la mâncat pizza. Nu, nu e deținut de un italian pasionat, cum poate am înclina să credem. E deținut de un român, Cristian Dumitru, care a mâncat într-o săptămână nici mai mult, nici mai puțin decât 90 de kilograme de pizza. Ar veni cam în jur de 12 kilograme pe zi – 4 kilograme la o masă. Deși iubim pizza, vă indemnăm ca acest fapt să rămână la nivelul de curiozități despre pizza și să nu încercați vreodată așa ceva, pe principiul „ce e prea mult strică” sau cum spun americanii „less is more”.
 • Oamenii iubesc pizza și asta se reflectă în primul rând, în numărul comenzilor înregistrate anual: peste 3 miliarde de pizza vândute la nivel global.
 • Cea mai mare pizza din lume a fost preparată la hypermarketul Norwood Pick ‘n Pay, în Johannesburg, cel mai mare oraș din Africa de Sud. Cartea Recordurilor consemnează că pizza respectivă avea 37,4 m în diametru și a fost preparată folosind 500 kg de faină, 800 kg de brânză și 900 kg de roșii pasate. S-a întâmplat pe 8 decembrie, 1990.
 • Peste o treime dintre oameni (36%) consideră pizza ca fiind mic dejunul ideal. Suntem total de acord, iar dacă nu sunteti convinsi, puteti încerca aici.
 • Cea mai scumpă pizza preparată vreodată a costat 2.745$ și fost opera lui Domenico Crolla. Renumita pizza a marcat sărbătoarea Sf. Valentin și a conținut somon scoțian afumat, homari marinați în coniac, caviar îmbibat cu șampanie și…aur comestibil. 

Curiozități despre pizza în distanțe

 • Cea mai lungă livrare de pizza s-a făcut între Cape Town, Africa de Sud și Sydney, Australia. Asta dacă ignorăm spațiul cosmic. În 2001, Agenția Spațială din Rusia a primit mai mult de un milion de dolari pentru a livra o pizza la Stația Spațială Internațională. Cosmonautul rus, Yuri Usachov, a avut onoarea să fie prima persoană care a primit o pizza în spațiu.
Pizza in spatiul cosmic_Pizza Prima Sibiu

Curiozități despre pizza în preferințe

 • Femeile preferă să comande pizza cu topping de legume de două ori mai mult decât bărbații.
 • Sâmbătă seara este momentul în care oamenii comandă cel mai mult pizza. Foarte previzibil, zicem noi. :). Ceea ce vă propunem este însă să încercați pizza și în alte momente ale zile. Veți fi plăcut surprinși.
Curiozitati despre pizza in preferinte_Pizza Prima Sibiu
 • Gusturile diferă. Mult. Chiar dacă patria pizzei este considerată Italia, țările de pe mapamond au inventat propriile lor variante ale preparatului vedetă. Brazilienii, spre exemplu, preferă pizza cu mazăre. Francezii au o preferință aparte pentru pizza cu ouă ochiuri, iar chinezii consumă în cantități mari pizza cu mini hot dogs.

Alte curiozități

 • Singurul film despre pizza cu un supererou se numește Pizza Man, cu Frankie Muniz, în rolul principal. A fost lansat în 2011. Este despre un tanar care primeste super-puteri după ce mânâncă o pizza cu roșii modificate genetic.
 • În 2014, oamenii de știință au studiat proprietățile de coacere ale mai multor tipuri de brânzeturi și au descoperit dovezi științifice care demonstrează că mozzarella este cea mai potrivită brânză pentru pizza. Despre ce înseamna mozzarella adevarată și înlocuitorii ei aducători de grave probleme de sănătate, puteti citi aici.
 • Italienii nu doar ne spun sub diverse forme cum se face pizza italiană, există chiar o asociație care reglementează ceea ce înseamnă o pizza napoletană adevărată. Se numește “TRUE NEAPOLITAN PIZZA ASSOCIATION” și oferă certificare restaurantelor care respectă directivele ei.
 • Și o ultimă curiozitate. Pizza Hawaii nu are nicio legătură cu Hawaii. Ea a fost inventată în Canada de un canadian. Nu. 🙂 De un…grec. În 1962, Sam Panopoulos, proprietarul unei pizzerii din Ontario, plictisit de mereu aceleași topping-uri pentru pizza (ciuperci, bacon, pepperoni), a luat pur și simplu de pe raft o conservă de ananas și a decis să îl adauge pe pizza. Restul e istorie.

Concluzie

Cam acestea sunt cele mai ”curioase” curiozități despre pizza, care ne-au atras atenția. Sperăm că vă lărgesc și vouă perspectiva și vă fac să îndrăgiți și mai mult ceea ce însemna PIZZA – un preparat cu o magie inconfundabilă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top
Scroll to Top
Call Now Button